Kleurplaten voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Home / illustraties / Kleurplaten voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis
Creayv kleurplaat WKZ endocrinologie_oudere kinderen

15 november 2017 | Wil je geveild worden als kleurplaten-maakster op het Hormoongala van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie?

“Yvonne? Mag ik je wat vragen?” Marije Wiegerinck van Lemion kijkt me aan. “Tuurlijk.” antwoord ik. Marije, ik en haar collega’s zitten aan de lunchtafel en we wachten op de rest van mijn collega’s van PVW Amsterdam. Wat nu wel heel goed uitkomt, want nu kan ze haar vraag rustig aan me stellen. Ze gaat verder met haar verhaal.

De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie bestaat 70 jaar en viert dit met een ‘Hormoongala’ dat op 11 december 2017 zal plaatsvinden. De gasten zijn onder andere ziekenhuizen. Zij zullen een driegangendiner krijgen, optredens bekijken én meedoen aan een veiling waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de zorg voor kinderen met een hormoonziekte. Op deze veiling zouden we jou graag willen veilen als “kleurplaten-maakster”. Sta je hiervoor open?”

“Tuurlijk!”, zeg ik enthousiast.

Julian komt met zijn ouders naar de spoedpoli. Hij is pas 8 dagen oud. Zijn hielprikonderzoek was niet in orde, iets met hormonen. Dat klinkt helemaal niet goed, zal het behandelbaar zijn, kan hij oud worden? Julian’s ouders hebben een enorme schok te verwerken.

Opgroeien met Hormonen | Julian, 8 dagen oud


De diagnose van Julian.

Julian blijkt te veel mannelijk hormoon aan te maken en te weinig cortisol. Gelukkig is dit wel behandelbaar, maar hij zal zijn hele leven hormonen moeten blijven slikken. Hij moet op controle gaan, bloedonderzoek laten doen en zijn omgeving wijzen op de risico’s die deze ziekte met zich meebrengt.

Meer bekendheid hormoonziekten.

Wat zou het fijn zijn als er meer bekendheid komt over de hormoonziekten die met de hielprikscreening kunnen worden opgespoord. Een geruststelling voor ouders te weten dat hun kind normaal kan opgroeien met een hormoonziekte, omdat het om een behandelbare aandoening gaat.

Steroidhormoon-bepalingen in speeksel.

De Stichting van de NVE ondersteunt initiatieven die erop gericht zijn om het leven met een hormoonziekte te veraangenamen. De eerste bijdragen zullen besteed worden aan het nationaal operationeel maken van steroidhormoon-bepalingen in speeksel. Dan is bloedonderzoek niet meer nodig en hoeven kinderen niet meer elke 3 maanden geprikt te worden.

Creayv kleurplaat endocrinologie Wilhelmina Kinderziekenhuis jonge kinderen Springkussen
Creayv kleurplaat endocrinologie Wilhelmina Kinderziekenhuis jonge kinderen Bokkiespringen
Creayv kleurplaat endocrinologie Wilhelmina Kinderziekenhuis jonge kinderen Handstand

5 januari 2018 | En degene met het hoogste bod is.

Ik ben aan het werk en zie een bericht in mijn mailbox verschijnen met als onderwerp: Veiling hormoongala. “Oeh, spannend!” denk ik opgewonden. Ik lees het mailtje door en op de laatste regel staat het volgende: Degene met het hoogste bod op de veiling voor “de kleurplatenmaakster” is: de afdeling Endocrinologie van het Wilhelmina kinderziekenhuis! “Oké… dus op naar de afdeling endocrinologie van het WKZ”, denk ik en laat het even goed tot me doordringen.

1 februari 2018 | Op naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis om inspiratie op te doen voor de kleurplaten.

“In deze kamer behandelen we onze patiëntjes. We meten en wegen ze hier onder andere.” Ik sta met verpleegster Liesbeth Lambrechts in een behandelkamer op de afdeling Endocrinologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de ideeën voor de kleurplaat borrelen in me op. “Wat ben je zoal van plan met de kleurplaat?” vraagt ze nieuwsgierig. Ik antwoord dat het vooral mijn doel is om bij de patiëntjes een glimlach op hun gezicht te laten verschijnen. Het worden een beetje ludieke illustraties. Ze kijkt me tevreden aan. Ze heeft nog wel één laatste vereiste. “Zou je ook minder moeilijke platen willen maken voor de allerkleinste kinderen?” en weer antwoord ik met….

“Tuurlijk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *