Schilderij van een kat in de wasmachine

Schilderij | Kat in de wasmachine | 120x100cm | Acrylverf

“Zo, dus jij zit op een kunstvereniging en leert daar schilderijen maken met acrylverf?” Wicor Wieman zit tegenover bij de Keukenkampioen waar mijn moeder werkt en kijkt me vragen aan. “Ja”, antwoord ik. “Ik heb er erg veel plezier in. Het is super leuk om te doen!” Er valt een stilte en ik zie hem denken.

Een eigenwijze kat

“Ik heb een kat en hij heet Wallie. Ik beleef de gekste avonturen met hem, want hij is nogal eigenwijs. Hij verstopt zich op de gekste plekken. Ik zou graag een herinnering van hem willen hebben voor als hij er straks niet meer is en natuurlijk vind ik het voor nu ook hartstikke gaaf. Heb je weleens een schilderij van een dier?” vraagt Wicor me. “Nee”, antwoord ik. “Het zijn tot nu toe alleen nog schilderijen van mensen geweest en abstracte schilderijen, maar als je wil ga ik de uitdaging graag aan!” zeg ik enthousiast. “Top!”, antwoordt hij. “Ik ga opzoek naar een leuke foto van hem.” en Wicor loopt weg.

De foto

Het volgende weekend zie ik Wicor weer en hij komt aanzetten met een foto waarop Wallie staat verstopt in de wasmachine. “Kun je hier wat mee?” vraagt hij. Ik hoef niet lang na te denken en zeg: “Jazeker, een leukere opdracht kan ik niet bedenken!” Wicor heeft als enige voorwaarde dat het schilderij in zwart-wit-grijs-tinten geschilderd wordt. Wat het voor mij nog leuker maakt. Dit is namelijk een uitdaging, aangezien ik vaker in kleur schilder.

Ik ga aan de slag. Maak eerste een schets en ga dan door met het echte werk. Gaandeweg kom ik erachter dat de haren van beestje nog beter tot uiting komen als ik een paletmes gebruikt. Ik word meteen fan van deze schildertechniek. Uiteindelijk is het schilderij dan af. Een toffe opdracht met een mooi eindresultaat en een heel erg tevreden klant:

“Wat is hij toch mooi he …. STOP ZE IN DE WASMACHINE! Ik ben er nog steeds super blij mee, nogmaals super bedankt Yvonne. Ik zie trouwens nog meer mooie werken van je, top deze site.”

Alsdus Wicor

Menu